CELJE – MESTO MLADINSKEGA RAZISKOVANJA: »MLADINSKO RAZISKOVALNO DELO NA OSNOVNI ŠOLI LJUBEČNA«

V petek, 25. septembra 2020, je v Osrednji knjižnici Celje potekal posvet z naslovom CELJE – MESTO MLADINSKEGA RAZISKOVANJA: »MLADINSKO RAZISKOVALNO DELO NA OSNOVNI ŠOLI LJUBEČNA«. Organiziran je bil v okviru Dneva raziskovalcev 2020 na pobudo Komisije Mladi za Celje pri Mestni občini Celje in JZ Regijsko študijsko središče.

Na posvetu so sodelovali nekdanji uspešni mladi raziskovalci Osnovne šole Ljubečna, ki so dosegli zavidljive karierne poti, tako doma kot v tujini:

Anton Potočnik (raziskovalec v raziskovalnem inštitutu IMEC-u v Belgiji),

Ana Kroflič (analitičarka na področju spektrometrije v Krki d.d.),

Urh Ferlež (diplomant slovenščine in francoščine, avtor sedmih raziskovalnih nalog),

Simon Cirkulan (biolog in ustanovitelj Tropske hiše v Celju),

Sabrina Janežič (pevka, mednarodno izobražena učiteljica petja in novinarka).

Program, ki ga je z glasbenim nastopom popestril učenec OŠ Ljubečna Blaž Krušič, je povezovala gospa Maja Ratej, novinarka in voditeljica oddaje Frekvenca X na Valu 202.

Na posvetu, ki je potekal v okviru projekta »Dan raziskovalcev 2020« so udeleženci ugotavljali, kako raziskovalno delo mladih vpliva na kasnejšo karierno pot, kakšni so vzvodi za podporo krepitvi raziskovalnega duha mladih in kako lahko vplivamo, da se bodo uspešni vrhunski mladi raziskovalci po končanem študiju vračali v regijo.

Nekaj foto utrinkov posveta je dostopnih na FB strani Dneva raziskovalcev

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=danraziskovalcev&set=a.1686294744877741.

Posnetek posveta je na voljo tudi na Youtube portalu Dneva raziskovalcev – https://www.youtube.com/watch?v=CDcKHiM4_Uk

Raziskovalno delo z mladimi, vedoželjnimi učenci smo na Osnovni šoli Ljubečna začeli že leta 1998 in ga brez prekinitve nadaljujemo tudi danes. V dvaindvajsetih letih je pri raziskovalnem delu sodelovalo kar 320 učencev, od tega 219 učenk in 101 učencev. Ob pregledu opravljenega dela smo ugotovili, da pretežno sodelujejo učenci sedmih, osmih in devetih razredov, ki že imajo razvit resen in odgovoren pristop do poglabljanja v različne družboslovne in naravoslovne teme. V dvaindvajsetih letih so tako izdelali 144 raziskovalnih nalog in jih uspešno predstavili v okviru projekta Mladi za Celje. Mnoge med njimi so bile predstavljene na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v Murski Soboti. Neizpodbiten pečat mladinskemu raziskovalnemu delu prispevajo tudi mentorji. Kar 29 učiteljic naše šole se je že preizkusilo v mentorski vlogi, nekatere celo večkrat. Velika zahvala gre še učiteljicam slovenskega jezika, ki vsako leto natančno jezikovno pregledajo raziskovalne naloge, saj je skrb za lep jezik velikega pomena.

Prehojena pot od ideje za raziskovalno nalogo do končne, natisnjene verzije je res dolga in zahtevna, vendar nas ponos ob dobro opravljenem delu vsako leto znova navdihne z novimi močmi in z dobro mero vztrajnosti, da uspešno nadaljujemo projekt mladinskega raziskovalnega dela.

(Skupno 268 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost